Sokerivammaisen opas

Kirjoitettu

Noin kuukausi sitten aloin kirjoittaa diabetesaiheista blogia. Asia oli hautunut mielessä jo pidemmän aikaa. Eräänlaisena lausumattomana uudenvuodenlupauksena tartuin härkää sarvista, ja aloin pukea ajatuksia sanoiksi.

Diabetekseni (tyyppi 1) todettiin loppuvuodesta 1999. Jo alusta lähtien hoitotasapainoni oli poikkeuksellisen hyvä, ja sellaisena se onkin pysynyt. Hyvä hoitotasapaino onkin ollut minulle lähestulkoon itsestäänselvyys.

Kaikki diabeetikot eivät valitettavasti ole yhtä hyvässä asemassa. Diabeetikoiden keskimääräinen hoitotasapaino on Suomessa jopa huolestuttavan huono. Tilastojen valossa sokerivammaiselle ennustetaan melko surkeaa loppua monien liitännäissairauksien saattelemana.

En mielestäni ole mikään luonnonoikku, jolla verensokeri pysyy aisoissa itsestään. Hyvä hoitotasapainoni on yksinkertaisesti oikean asenteen ja toimivien hoitomenetelmien tulos. Jos minä pystyn hallitsemaan diabeteksen terveen ihmisen referenssiarvoihin yltävällä tavalla, miksi ei joku toinenkin pystyisi?

Siitä se ajatus sitten lähti, ja perustin tammikuun alkupäivinä Sokerivammaisen oppaan. Blogissa kerron omista kokemuksistani ja havainnoistani, annan vinkkejä sokeritasapainon ylläpitämiseen ja ”vuoristoradan” välttämiseen ja murran kaikenlaisia myyttejä ja uskomuksia diabeteksen hoitoon liittyen aina ruokavaliota myöden.