Kamala WP-admin ja kuinka sitä parantaisin

Kirjoitettu

WordPressiä mainostetaan loppukäyttäjille helppona ja näppäränä sisällönhallintasysteeminä. Siksi tuntuukin hiton tyhmältä kertoa ihmisille WP-koulutuksissa, kuinka esimerkiksi lisäosia käytetään.

Lisäosissa ja WordPressin admin-valikossa on paha käytettävyysongelma. Esimerkiksi lisäosan asentamisen jälkeen on ainakin kolme paikkaa, minne sen asetukset voivat adminin puolella ilmestyä. Se paikka pitää vain arvailla ja etsiä silmäilemällä koko pakka läpi.

On tietysti oikein kaunis ajatus, että WordPress kehitysalustana antaa lisäosien tekijöille paljon vapautta. Mutta käytännössä se vain johtaa hirveään kaaokseen.

Ammattilaisetkin ryssivät pahasti

Huono design ei ole ainoastaan harrastelijapuuhastelijoiden tekemien lisäosien ongelma.

Jopa ammattimaisesti tehdyt lisäosat kuten WooCommerce eivät hoida hommaansa kunnolla.

Miksi suurin osa sen näkymistä on laitettu päätasolla olevan WooCommerce-valikon sisään, mutta tuotteet on erotettu täysin omaksi näkymäkseen?

<figcaption class="wp-caption-text">Voisiko joku kertoa logiikan tämän jaottelun takana?</figcaption></figure>

Eikö olisi ollut loogisempaa joko A) laittaa kaikki omaan valikkoonsa, tai B) nostaa muutkin tärkeät näkymät, kuten esimerkiksi tilaukset, suoraan päätasolle?

Kuurupiilo ei kuulu vakavasti otettavaan softaan

Lisäosan nimi ei aina vastaa sitä, minne se admin-valikossa ilmestyy. Yritäpä siinä sitten päätellä, mistä lisäosan asetuksia pitäisi etsiä.

Yleensä onkin helpompaa etsiä linkki asetuksiin lisäosat listaavan näkymän kautta. Se on nimittäin johdonmukainen ja yhtenäinen. Lisäosat ovat aakkosjärjestyksessä, joten oikea lisäosa on helppo löytää. Linkki asetuksiin löytyy aina lisäosan nimen alta.

Miksi tätä logiikkaa ei ole tuotu suoraan admin-valikkoon?

”Jos ei kelpaa niin tee ite parempi”

Ihan ekaksi muutaisin valikon rakennetta siten, että WP-coren omat astukset olisivat omana rykelmänään ja kaikki lisäosat ilmestyisivät omina päätason itemeinä niiden alle. Lisäosat eivät siis voisi ilmestyä satunnaiseen paikkaan Ohjausnäkymän- ja Asetukset-alavalikoiden väliin, vaan jokaiselle lisäosalle tulisi automaattisesti yksi (ja vain yksi) itemi admin-valikon päätasolle.

Oletuksena lisäosat ilmestyisivät valikkoon aakkosjärjestyksessä, aivan kuten lisäosalistauksessakin.

Lisäosa voisi vaikuttaa vain siihen, mitä sen omassa karsinassa tapahtuu.

<figcaption class="wp-caption-text">Oma karsina kaikille. Klikkaa kuva täysikokoiseksi.</figcaption></figure>

Työkalut-valikko joutaa mäkeen. Siellä kun ei ole oletuksena käytännössä mitään. Sisällön tuomiseen ja viemiseen liittyvät toiminnot kannattaisi mieluummin siirtää joko artikkelit ja/tai sivut-valikoiden alle, tai sitten omaksi valikokseen, esim ”Sisältö & varmuuskopiointi” tjsp.

Asetukset-valikko pitäisi pyhittää vain ja ainoastaan coren ominaisuuksia varten. En näe mitään järkeä siinä, että osa lisäosista tekee oman päätason valikkonsa asetuksia varten, ja osa heittää itsensä yleisen Asetukset-valikon alle.

Toki tämäkin ongelma ratkeaisi sillä, jos lisäosien valikot olisi karsinoitu omiksi kokonaisuuksiksiin, kuten ylempänä kirjoitin.

Pienet muutokset, iso parannus

Näillä pienillä muutoksilla saataisiin WordPressin hallintapuolen käytettävyyteen iso parannus.

Ja jos oikein haluaa hifistellä, niin voisihan admin-valikon rakentamiseen olla samanlainen työkalun kuin sivuston sisällön valikoissa on. Sillä tavalla admin-valikosta saataisiin piilotettua loppukäyttäjän kannalta epäolleeliset asiat ja käyttökokemus olis taas hitusen vähemmän insinöörimäinen.