Etätyön oikea nimi on paikkariippumaton työ

Kirjoitettu

Etätyö on käytäntönä erinomainen. Sen nimi puolestaan on surkea.

Etätyön nimi juontaa juurensa vanhanaikaisesta tavasta, jonka mukaan työ tapahtuu aina työnantajan toimistolta käsin. Joten jos joku ei ole toimistolla, hän on enemmän tai vähemmän etäällä toimistosta.

Joskus etätyö mielletään läppärin naputteluksi kahvilassa tai kotona. Jos taas firmalla on pääkonttori kaupungissa A ja yhden tai kahden hengen sivukonttori kaupungissa B, menevät jotkut hämilleen: onko B-porukan työ etätyötä vai ei? Konservatiivisimmat morlokit puolestaan ihmettelevät, että eikö se käy tavattoman raskaaksi, kun joka päivä on pakko lähteä kahvilaan töihin.

Mutta kun etätyössä ei ole kyse mistään tällaisesta. Etätyön oikea nimi on paikkariippumaton työ. Se tarkoittaa, että työntekijä tekee työnsä siellä missä itse haluaa, ei työnantajan ennalta määräämässä paikassa.

Usein paras paikka on kotitoimisto. Rauhallinen nurkka kahvilassa on toisinaan virkistävä. Pieni huone toimistohotellissa voi olla jollekin kaikista ideaalisin paikka. Eikä mikään tietenkään pakota sitoutumaan vain yhteen työtilaan. Paikkariippumattomuus tarkoittaa nimenomaan sitä, että ei ole pakko olla missään tietyssä paikassa.

Tietotyön tekeminen keskitetyllä toimistolla ei ole koskaan ollut itseisarvo. Se on muinaisjäänne tehdastyön ajoilta – on päivänselvää, että suuria koneita varten on täytynyt olla oma tilansa, ja siksi työn tekeminen on edellyttänyt matkustamista kotoa työpaikalle. Maatalousyrittäjillä asia on päinvastoin: työpaikka löytyy kotitontilta, ja olisi epäkäytännöllistä sijoittaa navetta minnekään muualle.

Toisin sanoen työpaikan sijainti on aina ollut käytännönläheinen asia. Kyse ei ole koskaan ollut siitä, että työmatka olisi tärkeä osa työtä. Se on joissain tapauksissa ollut vain välttämättömyys.

Tietotyö vaatii lähinnä tietokoneen ja nettiyhteyden. Ne löytyvät käytännössä jokaisen kotoa. Toimisto – ja työmatka toimistolle – ei tuo tähän mitään lisäarvoa.