Facebook-ryhmät ovat vain surkea foorumi

Kirjoitettu

Kun Facebook tuli Suomeen reilut kymmenen vuotta sitten, sitä käytettiin mikroblogitapaan kirjoittaen lyhyitä statuksia omaan profiiliin.

Myöhemmin Facebook kehitti keskusteluryhmät, joiden kautta jutustelu aukeni myös muille kuin omille kavereille. Erityisesti muutaman viime vuoden aikana Facebookin käyttö on omassa kuplassani painottunut vahvasti näihin ryhmiin.

Ryhmät muodostuvat pääsääntöisesti jonkun aihepiirin ympärille. Tämähän muistuttaa kovasti sosiaalista mediaa edeltäneitä keskustelufoorumeita.

Yksi iso ero Facebook-ryhmillä ja foorumeilla kuitenkin on, ja se tekee Facebookista lähinnä paskan version perinteisestä foorumista.

Foorumitopikit pohjautuvat nimenomaan selkeästi otsikoituihin ketjuihin. Ensimmäisenä foorumeilla nähdään siis lista otsikoista. Yksittäisiä viestejä pääsee lukemaan vasta sitten, kun on valinnut haluamansa aiheen. Sen sijaan Facebookin ryhmissä ei ole ns. ketjuja* eli “topikkeja” (engl. topic), vaan kaikki viestit tulevat yhtenä pötkönä ryhmän seinälle.

Ja tästä muodostuu se ongelma.

Facebookissa samat aiheet tuntuvat toistuvan uusilla aloituksilla tämän tästä. Vanhat viestit hukkuvat äkkiä menneisyyteen, eikä hakutoimintoa lukuunottamatta ole mitään keinoa selata helposti olemassaolevia aloituksia jostain aiheesta.

Tästä johtuen Facebook-ryhmät ovat muuttuneet tympeiksi. Mielenkiitoista luettavaa on kovin vähän viestin määrään nähden, eikä ryhmää viitsi skrollata kovin pitkälle menneisyyteen mahdollisten uusien aiheiden toivossa.

Facebook-ryhmät ovat yksinkertaisesti surkealla käyttöliittymällä varustettuja foorumeita.