Pyörää ei kannattaisi keksiä uudelleen
Asiakas valmisti eräänlaista informaatiojärjestelmää. Sitä ajettiin pohjimmiltaan aivan tavallisella PC-raudalle, johon oli asennettu Debian-käyttöjärjestelmä.
Ohjelmiston päivittämistä varten asiakas oli kehittänyt oman verkkopalvelun, johon päivityspaketteja ladattiin käsin. Yksityiskohdat ovat jo hämärtyneet mielestäni, mutta tämä sama järjestelmä myös jotenkin huolehti pakettien jakelusta järjestelmän eri päätelaitteille ja vanhojen versioiden poistosta päivityksen yhteydessä.
Tämä järjestelmä herätti huomioini kahdestakin syystä. Ensinnäkin se oli käyttöliittymältään ja toiminnaltaan kökkö. Toisekseen se oli täysin tarpeeton. Debian-järjestelmissä nimittäin on jo valmis tapa huolehtia ohjelmistojen asennuksesta ja päivittämisestä. Sen nimi on APT.
Informaatiojärjestelmiä oli muutama erilainen eri tarpeisiin. Itse olin vastuussa yhden järjestelmän keskusyksiköstä. Sen sijaan että olisin asentanut tuon uudelleen keksityn pyörän, käytin standarditapaa ja hoidin ohjelmistopäivitysten jakelun APT:n kautta.
Tätä varten tein keskusyksikköön uuden APT-pakettivaraston informaatiojärjestelmän paketteja varten. Seuraavaksi lisäsin päätelaitteiden asetuksiin tämän pakettivaraston ja kytkin niissä automaattiset päivitykset päälle.
Aina kun infojärjestelmään tuli ohjelmistopäivityksiä, riitti kun uudet paketit kopioitiin keskusyksikön pakettivarastoon. APT-ohjelmisto huolehti siitä eteenpäin kaiken automaattisesti.
Näin ollen tässä järjestelmässä ei tarvinnut käyttää aikaa ja rahaa erillisen päivitysohjelmiston kehittämiseen. Tästä muistui aina elävästi mieleen yksi ensimmäisistä opeista Tampereen ammattikorkeakoulun ohjelmistotekniikan opinnoista: ensin kannattaa selvittää, onko uuden ohjelmiston tekemisessä järkeä, vai voisiko asian hoitaa jollain olemassaolevalla ohjelmalla.