Hataraa kritiikkiä etätyöstä

Kirjoitettu

Silmiini osui etätyötä kritisoiva twiitti. Sen pointit olivat seuraavat:

  • Hankala yhteydenpito.
  • Jatkuva yksinolo kotona on henkisesti raskasta, koska ei ole sosiaalista kanssakäymistä.

Pariin lauseeseen sisältyy monta väärinkäsitystä etätyöstä.

Toki asiaan vaikuttaa varmasti paljon se, minkälaisesta työstä on kysymys. Mutta käsittelen nyt asiaa ohjelmistotyön näkökulmasta.

(Varsinainen twitti ei nyt ole pääosassa, koska näitä samoja virheellisiä väittämiä kuulee monesta paikasta.)

Väite 1: Yhteydenpito etätyössä on hankalaa

Yhteydenpito onnistuu vallan mainiosti oikeilla työkaluilla. Ja ei, Slack ei ole oikea työkalu kommunikointiin. Se ja muut pikaviestimet toimivat silloin, kun on tarve vaihtaa nopeasti sekalaisia ajatuksia. Mutta projektityökalu se ei ole. Jos etsit etätylystävällistä projektityökalua, suosittelen tutustumaan Basecampiin.

Toisekseen valtaosan työajasta koodari haluaa täydellisen työrauhan, eli ei lainkaan yhteydenpitoa. Toimistolla on varmasti helppo kuvitella, että eihän se nyt voi olla haitaksi, jos keskeytän työn touhussa olevan koodaajan minuutiksi kysyäkseni jotain. Mutta kyllä se vaan on. Kun keskittyminen (ns. flow-tila) herpaantuu, kestää vartista puoleen tuntiin päästä kunnolla takaisin rytmiin kiinni. Muuta keskeytys päivässä, ja puolet työpäivän tunneista on helposti pilattu.

Työn keskeytystä voi verrata uneen. Siinäkin häiriötön yhtäjaksoisuus on tärkeää. Kuvittele, jos joku herättäisi sinut viidesti yön aikana ihan vaan kysyäkseen nopeasti jotain. Eihän siitä voi olla haittaa, nukut vain aamulla viisi minuuttia pidempään…

Väite 2: etätyö tehdään aina kotona

Väite jatkuvasta kotona olosta on myös väärä. Etätyö ei nimittäin tarkoita nimenomaan kotona työskentelyä. Se tarkoittaa sitä, että työpaikkansa voi valita vapaasti. Kotitoimiston lisäksi monessa kaupungissa on coworking-tiloja. Myös yhden hengen toimistokoppi voi olla etätyötila. Jos suurin osa porukasta on Helsingissä ja sinä Tampereella, niin kyllä sen silloin etätyöksi voi laskea.

Väite 3: etätyöläisellä ei ole lainkaan sosiaalisia kontakteja

Jos kaipaa työpäivän aikana ihmisiä ympärilleen, niin coworking-tila tai vaikka kahvila on vallan mainio paikka tehdä töitä. Ja toisaalta on olemassa introverttejä, jotka nimenomaan nauttivat yksinolosta. Minäkin kallistun jossain määrin introverttiyden puolelle, ainakin työmoodissa ollessani.

Mutta on hutera väite sanoa, että ainoat sosiaaliset kontaktit tulisivat työn kautta. Eiköhän monilla ole kaverit nimenomaan työn ulkopuolella. Silloin todennäköisempi syy sosialisoinnin rapistumiselle ei ole etätyö vaan hektinen työkulttuuri, joka johtaa ylipitkiin työpäiviin ja jatkuvaan stressiin ja väsymykseen.